Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

12_10_16

4ο Πανελλήνιο συνέδριο "Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση"


    
Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας , σε συνεργασία με την Περιφέρεια Λάρισας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας , το Δήμο Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων  συνδιοργανώνουν  Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση » , το οποίο  θα πραγματοποιηθεί στις 19 , 20 και 21 Οκτωβρίου 2012 στην Καρδίτσα.

     Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του λαϊκού πολιτισμού σ’ όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης . Η θεωρητική διερεύνηση του φαινομένου συνιστά ένα κοινό τόπο θεωρητικής και μεθοδολογικής ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (Λαογραφία , Ανθρωπολογία , Κοινωνιολογία κ. ά.) . Το Συνέδριο θα επιχειρήσει να περάσει από τον εντοπισμό και την περιγραφή του φαινομένου της πρακτικής/διδακτικής εφαρμογής μορφών λαϊκού πολιτισμού στη συστηματική μελέτη και την ανάλυση αυτού .Αρχικά εστιάζει στο ιδεολογικό , κοινωνικό και πολιτισμικό της τάσης για χρήση ευρεία  μορφών του λαϊκού πολιτισμού ( ανέκδοτα , λαϊκή λογοτεχνία , παραστασιακές τέχνες , λαϊκά δρώμενα κ.τ.λ. ) σε διάφορα επίπεδα της εκπαίδευσης . Εν συνεχεία τις συνακόλουθες πρακτικές που αναπτύσσονται . Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: πρωτοβάθμια , δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια . Όμως , μια βασική  επιδίωξη  είναι ο εντοπισμός και η μελέτη των ιστορικών και πολιτισμικών συμφραζομένων , μέσα στα οποία συγκροτούνταν/νται ιδιάζουσες , άτυπης μορφής , εκπαιδευτικές διαδικασίες . Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο λαϊκός πολιτισμός συγκροτεί ένα προνομιακό πεδίο για τη θεωρητική και μεθοδολογική εξέταση των εκπαιδευτικών πρακτικών , των παιδαγωγικών μεθόδων αλλά και των πολιτισμικών αφετηριών τους .
     Στόχος του Συνεδρίου είναι η κριτική μελέτη της σχέσης μεταξύ του λαϊκού πολιτισμού και της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης μέσα από μια πολυπρισματική και διεπιστημονική  θεώρηση . Πάνω σ’ αυτή τη βάση το Συνέδριο θα επιμείνει σε επί μέρους ζητήματα όπως:
 -Ο λαϊκός πολιτισμός στην εκπαίδευση: θεωρητικές θέσεις και ιδεολογικές συνιστώσες .
 -Ο λαϊκός πολιτισμός στην εκπαίδευση: πέρα από την εφαρμογή και την «παιδαγωγικοποίηση» .
 -Άτυπες μορφές εκπαίδευσης: οικογενειακό περιβάλλον , κοινότητα , πολιτιστικοί/χορευτικοί/σύλλογοι .
 -«Παραδοσιακές» μορφές εκπαίδευσης/διδασκαλίας/μαθητείας .
 -Παραστασιακές τέχνες(χορός , μουσική , λαϊκό θέατρο) στην εκπαίδευση .
 -Λαϊκή λογοτεχνία , αφηγηματικές πρακτικές και εκπαίδευση .
 -Μουσειακή εκπαίδευση .
 -Λαϊκός πολιτισμός , εκπαίδευση και αναπαραστάσεις .
 -Εκπαίδευση , λαϊκός πολιτισμός και ταυτότητες .
 -«Επιτόπια»έρευνα , εθνογραφία , εκπαίδευση και λαϊκός πολιτισμός .

      Το Πανελλήνιο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 19 , 20 , και 21 Οκτωβρίου 2012. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στις εναρκτήριες ομιλίες και η δεύτερη και τρίτη στις ανακοινώσεις .
Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ





Περισσότερες πληροφορίες: 
Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ομήρου 10, Τ.Κ 43100, Καρδίτσα,
τηλ. και φαξ 2441072337,
κιν. 6938749249,
ηλεκτρονική διεύθυνση: kileoapollon@in.gr ή kozios@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή