Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10_01_30

Η τιμή προς τους τρεις Ιεράρχες

30 Ιανουαρίου σήμερα και η Εκκλησία τιμά τους τρεις Ιεράρχες, Μέγα Βασίλειο, Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο.

Σταχυολογώντας απόψεις για τους τρεις Ιεράρχες σήμερα στο Διαδίκτυο, παρουσιάζω τα παρακάτω:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Γραφειοκρατική και μονοδιάστατη διαδικασία η Παιδεία".

«Ζοῦμε μία ἐποχὴ ποὺ ἡ  ἐκπαίδευση ἔχει χάσει τὸν καλλιτεχνικό της ρόλο˙ νὰ καλλιεργεῖ δηλαδή τὶς ψυχὲς τῶν μαθητῶν καὶ νὰ ἀλλάζει τὸν κόσμο» αναφέρει στο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Ο Αρχιεπίσκοπος εκτιμά ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατική και μονοδιάστατη διαδικασία έχοντας απωλέσει τον απελευθερωτικό του ρόλο, σημειώνει ότι «ἡ ἑορτὴ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν , ὡς ἑορτὴ τῆς Παιδείας, ἀντιμετωπίζεται ἀπὸ μερικούς,  μὲ ἀδιαφορία. Μία ἀργία, ποὺ κομίζει μία ἀκατανόητη ἑορτή» , ενώ τέλος διαπιστώνει πως «Θὰ τιμήσουμε οὐσιαστικά  τούς  Τρεῖς Ἱεράρχες μόνο ὅταν θὰ ἀποκτήσουμε Παιδεία καὶ ἐκπαιδευτικὸ σύστημα ποὺ θὰ σέβεται τὸ δάσκαλο καὶ τὸ μαθητή».

Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Δημήτριος

" Η πίστη των Τριών Ιεραρχών στο Ευαγγέλιο υπήρξε η βάση για την ζωή των, μια ζωή προσφοράς των στον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτό που πίστευαν και κήρυτταν, αυτό και έπρατταν. Το Ευαγγέλιο ήτο γι’ αυτούς όχι μόνον μήνυμα αληθείας το οποίο οδηγεί στην αληθινή ζωή και τη σωτηρία, αλλά ήτο και διακονία".

Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών:

Παραμονές της μεγάλης γιορτής των Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων μας, Τριών Ιεραρχών, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Ανδρέας Αργυρόπουλος, θεολογώντας πέρα από τα στερεότυπα περί των ελληνοχριστιανικών ιδεών που συνήθως αναπαράγονται αυτές τις μέρες εν είδει αφιερώματος στην μνήμη των Τριών Ιεραρχών, με λόγο μεστό που προσαρμόζει το δυναμικό λόγο της Θεολογίας στις υπαρξιακές ανάγκες του μετανεωτερικού ανθρώπου, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ζωή και η πρόταση ζωής που εξάγεται από το έργο των Τριών Ιεραρχών περικλείει ένα μήνυμα άκρως επίκαιρο και τα μάλα επανασταστικό!
Σ’ ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε προσφάτως με τίτλο «Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών», ο συγγραφέας, εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς θεολόγων και διανοητών, αναδεικνύει με τρόπο γλαφυρό τον επαναστατικό, πράγματι, λόγο των τριών κορυφαίων διδασκάλων και αγίων της Εκκλησίας μας. Ένα λόγο o οποίος contra στη συμβατική θρησκευτικότητα της εποχής  μπορεί, εκφράζοντας τη χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις που θα γεμίσουν ελπίδα τον σύγχρονο άνθρωπο και θα τον απελευθερώσουν από τα δεσμά της σημερινής υποκρισίας η οποία είναι απότοκη ενός βολικού και, άρα, ακίνδυνου χριστιανισμού.

Η διάθεση του βιβλίου γίνεται από το βιβλιοπωλείο «Ναυτίλος», Χαρ. Τρικούπη 28, τηλ. 210 – 3616204. Κεντρική διάθεση: 6972 - 321608

Μπορείτε να διαβάσετε για το βιβλίο αυτό στο: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1589 από τον εκλεκτό συνάδελφο Χάρη Ανδρεόπουλο.

Επίσης παραθέτω και το παρακάτω:

Η Υπατία, Ελληνίς φιλόσοφος και μάρτυρας, προστάτιδα της σπουδάζουσας νεολαίας και ιδιαιτέρως της φιλοσοφίας, τουλάχιστον κατά τη χριστιανική παράδοση της Μικράς Ασίας είναι κατά την αντίληψή μας το ίδιο πρόσωπο με την παρθενομάρτυρα Αγία Αικατερίνα, της οποίας τα οστά ανακαλύφθηκαν τον 8ο αιώνα μ.Χ. στο όρος Χαρήβ και βρίσκονται έως σήμερα στη Μονή Σινά.

Περισσότερα για το θέμα της Υπατίας  μπορείτε να διαβάσετε στη μελέτη της κυρίας  Κωνσταντίνας Παλαμιώτου-Θωμαΐδου δημοσιεύθηκε στο:  http://www.freemonks.gr/index.php?page=news_info&lang=1&id=154

 

Από το http://www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή