Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_11_01

Βλαστοκύτταρα:Hθικός και Θεολογικός προβληματισμός

Το «Πρόγραμμα Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική», του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (Γενεύη), διοργανώνει σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών (Βόλος) στις 9-11 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Διάσκεψη με θέμα: «Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής; Ηθικός και θεολογικός προβληματισμός».

Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος περίπου 40 σύνεδροι (επιστήμονες ιατροί, θεολόγοι και ειδικοί σε θέματα ηθικής) από όλο τον κόσμο και διάφορες χριστιανικές και μη παραδόσεις (λ.χ. μουσουλμανική), που ασχολούνται με ζητήματα σχετικά με την έρευνα των βλαστοκυττάρων. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο να συμπεριληφθούν και εκπρόσωποι των νέων.

Υπάρχουν τρεις κύριοι στόχοι της Διάσκεψης:
  1. Ανάμνηση του παρελθόντος: Το πρόγραμμα «Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική» αποτελεί συνέχεια της Διάσκεψης σχετικά με την πίστη, την επιστήμη και το μέλλον που έγινε το 1979 (MIT, ΗΠΑ). Οργανώθηκε από την επιροπή «Εκκλησία και Κοινωνία» του Παγκόσμιου Συμβούλιου των Εκκλησιών και ενίσχυσε τη δυνατότητα των εκκλησιών να ανταποκριθούν σε πολλά ηθικά ζητήματα που τέθηκαν τότε από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις επιστήμες. Τριάντα χρόνια αργότερα, νέες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της ανθρώπινης γενετικής, προκαλώντας νέες προκλήσεις και διλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο παρών θεολογικός προβληματισμός επιχειρεί να τοποθετηθεί απέναντι στις προσπάθειες της βιοηθικής, στο φως της ιστορικής κληρονομιάς που άρχισε το 1979.
  2. Ενασχόληση με το παρόν: Το πρόγραμμα «Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική» εστιάζει φέτος κυρίως στην έρευνα των βλαστοκυττάρων. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη του 2007 (Γιοχάνεσμπουργκ). Εστιάζοντας στον ειδικό τομέα της έρευνας των βλαστοκυττάρων αναμένεται ότι θα προκύψουν θεμελιώδεις θεολογικές-ηθικές αρχές σχετικά με τις γενετικές τεχνολογίες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλους τομείς της έρευνας και των εφαρμογών της γενετικής. Αρχίζοντας με την έρευνα των βλαστοκυττάρων, σκοπός είναι να παρακινηθούν οι εκκλησίες να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτά τα ζητήματα στο επίπεδο της καθημερινής ζωής.
  3. Σχεδιάζοντας το μέλλον: Η Διάσκεψη θα εξετάσει τη σπουδαιότητα της ενεργούς συμμετοχής των Εκκλησιών σε ζητήματα βιοηθικής και θα βοηθήσει τις μελλοντικές ενέργειές τους πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η Διάσκεψη θα προσεγγίσει το ζήτημα σε 3 μεθοδολογικά στάδια:

  1. Κατανοώντας την επιστήμη: Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν την εξέλιξη της έρευνας των βλαστοκυττάρων και τα ηθικά διλήμματα. Κατανοώντας τη βασική επιστημονική γνώση θα καταστεί δυνατή η απομυθοποίηση των γεγονότων, ώστε να μπορέσουν οι θεολόγοι και όσοι ασχολούνται με τα θέματα ηθικής να ενεργοποιηθούν σε μελλοντικές επιστημονικές δυνατότητες και εφαρμογές.
  2. Διακρίνοντας τα ηθικά ζητημάτα: Η δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης θα αφιερωθεί στην εύρεση και αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων που συνδέονται με την έρευνα των βλαστοκυττάρων μέσα από διαφορετικά πλαίσια και θρησκευτικές αντιλήψεις.
  3. Απαντώντας θεολογικά: Οι ιερείς, οι ποιμένες, οι θεολόγοι και οι ηγέτες άλλων θρησκευτικών πίστεων καλούνται να διατυπώσουν ανοικτά τις απόψεις τους και να ενημερωθούν για τις ηθικές ανησυχίες που συνδέονται με την επιστημονική έρευνα και τις εφαρμογές της. Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης θα δημοσιευθεί μαζί με επιλεγμένα κείμενα και τη συζήτηση, με σκοπό η γνώση να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης θα δημοσιευθεί μαζί με επιλεγμένα κείμενα και τη συζήτηση, με σκοπό η γνώση να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα λειτουργήσει ένα blog για την ηθική, που θα αποτελεί τόπο διαδικτυακής ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την προώθηση της συλλογικής εργασίας στον κόσμο και για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων.

Από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή