Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_01_29

ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ


Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέλεξε την Τρίτη τον 62χρονο Μητροπολίτη Σμόλενσκ και Καλίνινγκραντ, Κύριλλο, ως το νέο αρχηγό της, ο οποίος διαδέχεται τον αποθανόντα τον περασμένο μήνα, Αλέξιο τον Β΄.
Αξιωματούχος της εκκλησίας δήλωσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι το τοπικό Συμβούλιο που αποτελείται από 700 ιερωμένους και μοναχούς επέλεξε τον Κύριλλο αντί του αντιπάλου του, Κλιμέντιου, 59 χρόνων. Ο Κύριλλος έλαβε 508 ψήφους σε σύνολο 677 έγκυρων ψηφοδελτίων.
Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας, αναμένεται να ενθρονιστεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.
Κατά την Αρχιερατική Σύνοδο, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες της και εισηγήθηκε το "τριπρόσωπο" στην ευρεία Σύνοδο την Τρίτη, η υποψηφιότητα του 62χρονου Κυρίλλου είχε συγκεντρώσει 97 ψήφους των παρισταμένων 198 μελών της, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη και η εκλογή του στο ρωσικό πατριαρχικό θρόνο. Ο μοναδικός ανθυποψήφιος του Κυρίλλου, ο 59χρονος διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Πατριαρχείου και μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόφσκ Κλιμέντιος είχε συγκεντρώσει στην προκαταρκτική ψηφοφορία μεταξύ των αρχιερέων 32 ψήφους και στη σημερινή ψηφοφορία υποστηρίχθηκε από 169.
Το "τριπρόσωπο", που προτάθηκε κατά τα καθιερωμένα στη σημερινή Σύνοδο, συμπλήρωνε έχοντας εξασφαλίσει 16 ψήφους αρχιερέων, ο 73χρονος πατριαρχικός Έξαρχος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, καλώντας τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κυρίλλου.
Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, με κοσμικό επίθετο Γκουντιάεφ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1946 στο τότε Λένινγκραντ σε οικογένεια ιερέα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και κατόπιν προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη της πόλης Νικόδημου. Το 1971 ο Κύριλλος χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και ορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη. Το 1972 συνόδευσε τον Πατριάρχη Ποιμένα στην περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Από το 1974 είναι πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ και από το 1976 επίσκοπος Βίμποργκσκ, βοηθός επίσκοπος του Λένινγκραντ. Το 1977 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1984 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζεμσκ (από το 1989 Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ). Στις 14 Νοεμβρίου 1989 κατέλαβε το αξίωμα με επιρροή του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και κατέστη μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας. Είναι μητροπολίτης από το 1991 και στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, την επομένη της εκδημίας του Πατριάρχη Αλεξίου, εξελέγη τοποτηρητής του θρόνου με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών.
 Πρόναος: Τεύχος 287, 29 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή