Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

07_03_13

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Ξέρετε που βρίσκονται τα παιδιά σας – και με ποιον συνομιλούν στο Διαδίκτυο (Internet);»

«Είναι 10 η ώρα το βράδυ. Ξέρετε που είναι τα παιδιά σας;»
Θυμάστε αυτή τη φράση από τα παιδικά σας χρόνια; Ισχύει και στις μέρες μας, αλλά παραλλαγμένη:
«Ξέρετε που βρίσκονται τα παιδιά σας – και με ποιον συνομιλούν στο Διαδίκτυο;»
Είναι γνωστό, σε όλους μας σήμερα, ότι οι σύγχρονες επικοινωνιακές τεχνολογίες ακολουθούν και επαυξάνουν την επικοινωνιακή λογική της κοινωνίας μας. Έτσι, οι ανάγκες μας για επικοινωνία, ολοένα και μεγαλώνουν. Τα παιδιά, αποτελώντας ένα μεγάλο, ζωντανό κομμάτι αυτής της κοινωνίας, είναι πάρα πολύ δεκτικά στην σύγχρονη τεχνολογία, θεωρώντας τους Η/Υ, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα, ως τεχνολογικά παιχνίδια και τα προσεγγίζουν παίζοντας με αυτά και διερευνώντας τα.
Είναι όμως αθώα αυτά τα σύγχρονα τεχνολογικά παιχνίδια;
Ζούμε στον πολιτισμό του Διαδικτύου. Τα οφέλη του είναι λίγο – πολύ γνωστά σε όλους μας. Η δυνατότητα άμεσης και διαδραστικής προσέγγισης και επικοινωνίας με ολόκληρο τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς, η πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών κάθε είδους, είναι κάποια από τα καλά του διαδικτύου. Στην Ελλάδα, η χρήση του Internet αυξάνεται συνεχώς, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, προέκυψε, ότι 9 στους 10 μαθητές, ηλικίας μεταξύ 7 και 17 ετών, έχουν επισκεφτεί κάποια πορνογραφική σελίδα. Αντίθετα, στην ίδια έρευνα, φαίνεται ότι οι Έλληνες γονείς δεν έχουν την απαιτούμενη ενημέρωση, να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε δικτυακούς τόπους με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, κατάλληλο για την ηλικία τους και παράλληλα να τα προστατεύσουν από πιθανούς κινδύνους.
Έτσι, τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν, τον τελευταίο καιρό, επιστήσει την προσοχή στους άμεσα ενδιαφερόμενους (γονείς και εκπαιδευτικούς), για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο σεξουαλικής εξαπάτησης ανηλίκων μέσω αυτού.
Το Διαδίκτυο, από τη φύση του, είναι ένα χαώδες και δαιδαλώδες σύστημα συνδεδεμένων υπολογιστικών συστημάτων, το οποίο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη άνεση κινήσεων από τον φυσικό κόσμο, αλλά, κυρίως ανωνυμία. Σε αντίθεση με τον πραγματικό κόσμο, όπου ένα φυσικό πρόσωπο έχει μια ταυτότητα, ένα φυσικό πρόσωπο, μπορεί να διαθέτει πολλές και διαφορετικές εικονικές ταυτότητες. Άρα, ας έχουμε πάντοτε υπόψη μας, ότι στο Διαδίκτυο δε γνωρίζει κανείς, για το πρόσωπο με το οποίο έρχεται σε επαφή, το φύλο, το όνομα, την ηλικία και άλλα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά.
Πολλοί, τείνουν να δαιμονοποιήσουν το Διαδίκτυο, θεωρώντας το υπαίτιο για πολλά από τα κακά της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής μας. Όμως, ας έχουμε υπόψη μας, ότι το Διαδίκτυο, απλά και μόνο αντανακλά τις κυρίαρχες επικοινωνιακές δομές μιας κοινωνίας, δηλαδή δεν είναι παράγοντας αλλαγής, από μόνο του, των δομών, απλά αλλάζει τον τρόπο διαπραγμάτευσης (π.χ. είναι γεμάτο από διαφημίσεις και μπορεί κάποιος να «παραγγείλει» από το σπίτι του αντί να μετακινηθεί στην αγορά). Επίσης, παρατηρείται και πραγματοποιείται μια προσπάθεια μεταβίβασης της κοινωνικής ευθύνης στα μέσα επικοινωνίας και φυσικά στο Διαδίκτυο, αγνοώντας, ότι η ευθύνη πρέπει να αναζητηθεί στις κοινωνικές δομές, την κοινωνική οργάνωση, αλλά ιδιαίτερα, στην κυρίαρχη νοοτροπία.(Ο πολιτισμός του Διαδικτύου, Χ. Κωνσταντοπούλου – Χ. Άνδρας, εισήγηση στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο). Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος και όχι τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί.
Το ίδιο, παρατηρούμε, ότι ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία για τους Έλληνες είναι κάτι σα «φετίχ». Μεγάλοι – μικροί βρίσκονται με ένα ή και δύο κινητά τηλέφωνα, μιλώντας, στέλνοντας μηνύματα, παίζοντας παιχνίδια, ακούγοντας μουσική ή σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι φυσικά, παραμένουν οι ίδιοι κυρίως για τα παιδιά, τα οποία είναι και πιο ευάλωτα. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τα νεαρά άτομα αυξήθηκε ριζικά, όπως εξάλλου και οι ικανότητες των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της σειράς «Ευρωβαρόμετρο» του Μαΐου 2006, το 70% των νέων της Ευρώπης ηλικίας 12-13 ετών και το 23% των παιδιών ηλικίας 8-9 ετών, διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Οι χειροσυσκευές μπορούν τώρα να χρησιμοποιούνται για την αποστολή μηνυμάτων μέσω βίντεο, για υπηρεσίες αναψυχής (εκφόρτωση παιχνιδιών, μουσικής και βίντεο), για την πρόσβαση στο Ίντερνετ και σε υπηρεσίες εντοπισμού θέσης. Η αύξηση της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας συμβάλλει, σαφέστατα, στη σύνδεση των ατόμων με την κοινωνία της πληροφορίας. Παράλληλα όμως, δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών.
Και μερικές απλές συμβουλές για τους γονείς, αλλά και για τους ανήλικους στο Διαδίκτυο…
• Το Διαδίκτυο είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών, αλλά να θυμάστε ότι όσα δημοσιεύονται δεν είναι πάντα αληθινά!
• Μην αποκαλύπτετε ποτέ στο Διαδίκτυο το τηλέφωνό σας, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και τη διεύθυνση της κατοικίας σας, γιατί ίσως κάποιοι χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να επικοινωνήσουν μαζί σας ή να σας συναντήσουν χωρίς τη θέλησή σας. Επίσης, όταν συμπληρώνετε τα στοιχεία σας σε κάποια φόρμα (π.χ. σε διαγωνισμούς, σε συνδρομές) σκεφτείτε προσεκτικά σε ποιόν τα δίνετε και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν.
• Εγκαταστήστε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, για να λαμβάνετε μόνο τα μηνύματα που θέλετε!
• Να θυμάστε ότι οι χρήστες του διαδικτύου δεν είναι πάντοτε ότι δηλώνουν. Οι φίλοι που γνωρίσατε μέσα από το διαδίκτυο θα πρέπει να χαίρονται όταν μιλάτε στους γονείς σας για τη φιλία που αναπτύξατε ή όταν αποθηκεύετε αντίγραφο από τις συνομιλίες σας.
• Γονείς, μην απαγορεύετε στα παιδιά σας τη χρήση του Διαδικτύου από τον υπολογιστή σας. Μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή εκτός σπιτιού.
• Ενημερωθείτε για τη χρήση του Διαδικτύου και συμμετέχετε στο «σερφάρισμα» των παιδιών. Συζητείστε μαζί τους για την ασφαλή χρήση του Internet.
• Οτιδήποτε επιλήψιμο υποπέσει στην αντίληψή σας, μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ειδικών και της Αστυνομίας και ειδικότερα της Μονάδας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο έχει αξιόλογα στελέχη, που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα και την εμπειρία, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ηλεκτρονική απειλή.
Τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, από την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και άλλων φορέων, με τη χορηγία και την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

«WE WANT SAFER CHILDREN ON-LINE»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή